United Visual Artists

Linnaeus

London, 2011

Commissioned by Artwise Curators, UVA have created Linnaeus, consisting of two murals for the Capability Brown restaurant in Syon Park, London.

Using subtly lit relief panels, Linnaeus uses the park’s design as a framework for setting evolutionary conditions. The actual topography is used to divide the panel’s surface area into sections that have corresponding ecosystems. As a result, an abstracted genetic tree of botanics runs left to right across the walls.

The second level contains the vegetation that make their genetics visible. They branch off the abstract first level branches and generate a more organic visual complexity.

In the end, all this is represented as a giant fossil excavation. The actual park topography and height data is translated to rock texture, with superimposed fossilised vegetation.

Previous

Rien a Cacher Rien a Craindre

Paris, 2011

Next

Canopy

Toronto, 2010

Close Prev Next